Harmen Westmaas

Leerkracht op de Zandbaan in Rilland


"Liefde voor God, voor de leerlingen en voor de leerstof. Heb je die 3 dingen in huis? Dan ben je geschikt voor het christelijk onderwijs.

Lesgeven, dat hoef je nog helemaal niet te kunnen. Die vaardigheden leer je tijdens de opleiding en later in de praktijk. En gun jezelf daar ook de tijd voor als je wilt starten in het onderwijs. Zeker als je een heel andere achtergrond hebt, een technische bijvoorbeeld, kan je niet van de ene op de andere dag voor de klas staan. Daar moet je stap voor stap in groeien en begeleid worden.

Mijn overgang van binnenvaartschipper naar leraar basisonderwijs heb ik ervaren als een warm bad. Je bent als zij-instromer echt overal welkom. En natuurlijk was het erg wennen na 15 jaar varen, maar de beslissing om aan wal te gaan wonen zodra we kinderen mochten verwelkomen was bij onze huwelijksdag al genomen. Hierdoor had ik ruim de tijd om me voor te bereiden op een carrièreswitch.

Door het toenemende lerarentekort dacht ik na over de opleiding tot basisschoolleraar. Ik wilde graag mijn steentje bijdragen aan de maatschappij, maar wist niet of het onderwijs wel iets voor mij was. Daarom heb ik bij 3 basisscholen een weekje meegelopen en meegekeken in verschillende klassen. In die weken mocht ik zelfs al meerdere lessen geven, waaronder een Bijbelopening. En een leerkracht vroeg mij over de binnenvaart te vertellen. Voor ik het wist, stond ik ruim een uur voor de klas.

Ik besloot ervoor te gaan en startte met de 3-jarige deeltijdopleiding Pabo bij de Driestar in Gouda. Inmiddels ben ik met mijn eindscriptie bezig, waarvoor ik onderzoek heb gedaan naar hoe je de Christelijke identiteit kan verweven in lessen als geschiedenis en aardrijkskunde. Een van de uitkomsten van mijn onderzoek is het toepassen van de didactische diamant met 7 handvatten zoals het gebruiken van alle zintuigen (hoofd, hart en handen) tijdens de les, ontzettend interessant.

Ik geniet ervan als ik leerlingen zie genieten en als ze laten zien dat ze iets geleerd hebben. In de eerste plaats de daadwerkelijke kennis, maar ook wanneer ze elkaar helpen terwijl ze niet bevriend zijn. Of wanneer ze de Bijbel betrekken bij gesprekken in de klas. Het is zo mooi als ze enorm enthousiast en gemotiveerd meedoen en dat je hen samen met ouders en collega’s mag klaarstomen voor een leven in de maatschappij.

En ik ben ervan overtuigd dat er veel meer mensen geschikt zijn om te werken in het onderwijs. Ja, het traject is een paar jaar druk, maar op iedere school is er de wil om je te helpen. Maak vooral goede afspraken over je begeleiding, die is erg belangrijk. Twijfel je over een overstap? Loop dan zeker eens een weekje mee op een basisschool in de buurt, je zal zien dat ook jij kan leren lesgeven."

Overweeg jij ook een carrièreswitch te maken naar het onderwijs? Maar heb je nog vragen of wil je eerst eens komen kijken? Neem dan contact op met de VCPOZ school in jouw buurt. We beantwoorden graag al je vragen en informeren je over de mogelijkheden.  

Wees welkom!